Sprawozdanie z działalności świetlicy za 2009r.

Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Odrowążu

w  roku 2009

W styczniu  przywitaliśmy Nowy Rok zabawą karnawałową dla dzieci , następnie dzieci przygotowywały upominki zrobione własnoręcznie dla  babć i dziadków, były to serduszka z masy solnej oraz obrazy wykonane z makaronu. Wspólnie z Radą Sołecką zorganizowaliśmy kulig dla dzieci, który cieszył się ogromnym powodzeniem, po kuligu wszyscy mieli okazję ogrzać się przy ognisku i upiec sobie kiełbaskę. Odbyło się również Wodzenie Niedźwiedzia .

W lutym dzieci tworzyły kompozycje kwiatowe z krepiny oraz malowały figurki z gipsu z motywami wielkanocnymi  miały też okazję lepić z masy solnej zajączki i jajka wielkanocne, które później trzeba było pomalować.

W marcu wspólnie z Radą Sołecka zorganizowaliśmy z okazji Dnia Kobiet wieczorek integracyjny. Tuż po święcie Kobiet obyły się warsztaty kroszonkarskie, później zdobytą wiedzę wykorzystano na Konkursie  Kroszonkarskim w świetlicy, nastepnie wszystkie prace z eksponowane były na Jarmarku Wielkanocnym w Gogolinie. W marcu  w świetlicy gościliśmy również dzieci i młodzież z Zespołu Szkół Specjalnych w Krapkowicach, których to, znana twórczyni ludowa  Kornelia Gabrielczyk z córką Sonią,  uczyły sztuki zdobienia jaj wielkanocnych.

W kwietniu sprzątaliśmy ścieżki spacerowe w lesie, boisko wiejskie oraz otoczenie starego sklepu. Nieco później rozpoczął się cykl szkoleń związanych z  organizacją wioski internetowej, a zakończył z końcem czerwca.

Pierwszego czerwca w   Dniu Dziecka wspólnie z Radą Sołecką zorganizowaliśmy na wolnym powietrzu imprezę dla najmłodszych podczas której dzieci brały udział w zabawach oraz różnych konkursach oraz ogniskiem. Pod koniec miesiąca czerwca przywieziono nam komputery do naszej wioski internetowej. Po wyposażeniu świetlicy w kompletny sprzęt komputerowy do dyspozycji mieszkańców Odrowąża oddana została wioska internetowa, która służy celom edukacyjnym wszystkim mieszkańcom.

W lipcu przygotowywaliśmy ozdoby do dekoracji namiotu podczas festynu wiejskiego oraz braliśmy udział w organizacji festynu wiejskiego. Rozpoczęliśmy również prace nad koroną żniwną, które trwały do końca sierpnia.

W sierpniu wykonywaliśmy wieniaczki, które były wykorzystane podczas dożynek gminnych, oraz różne elementy dekoracji wykorzystane do wozów korowodowych reprezentujących Odrowąż.

We wrześniu zbieraliśmy materiał do suchych bukietów oraz suche liście z których później wykonywaliśmy róże. Malowaliśmy  również obrazy z gipsu z motywami jesiennymi.

W październiku  dzieci tworzyły obrazy  i kwiaty z różnych ziaren oraz słomy. Przygotowaliśmy również ozdoby na Halloween i  zorganizowaliśmy zabawę z tej okazji  podczas której motywami przewodnimi były strzygi i utopki z różnych podań ludowych.

W listopadzie przygotowywaliśmy się do kiermaszu świątecznego poprzez wykonywanie ozdób świątecznych. Robiliśmy choinki z makaronu, malowaliśmy mikołajki z gipsu, robiliśmy szopki z kamieni i kory oraz stroiki  świąteczne ze świerku. Wszystkie prace eksponowane były na kiermaszu świątecznym w Gogolinie i można je było nabyć za symboliczną kwotę.

W grudniu dzieci miały okazję uczestniczyć w  był Mikołajkowym Konkursie Plastycznym oraz w spotkaniu z Mikołajem.

Irena Kilisz

Opiekun Świetlicy