Sprawozdanie za rok 2010

Sprawozdanie z działalności świetlicy w Odrowążu

za rok 2010

W Odrowążu świetlica czynna jest od wtorku do soboty  od godziny 14.00 do godziny 20.00.

W świetlicy funkcjonuje wioska internetowa wyposażona w sześć stanowisk komputerowych z  niezawodnym dostępem do Internetu .Korzystać z wioski internetowej mogą wszyscy mieszkańcy Odrowąża oraz okolicznych wiosek. Najchętniej korzystają z tej możliwości dzieci oraz młodzież przy odrabianiu zadań domowych oraz przygotowując się do zajęć lekcyjnych.

Świetlica współpracuje również  z lokalnymi organizacjami społecznymi, sołtysem, radą  sołecką, mniejszością niemiecką oraz z OSP przy organizacji różnych imprez, oraz przy innych okazjach.

W styczniu  w świetlicy odbył się noworoczny bal przebierańców dla dzieci, wspólnie z radą sołecką zorganizowaliśmy kulig dla dzieci i młodzież , po którym  wszyscy uczestnicy mieli okazję rozgrzać się przy ognisku oraz upiec sobie kiełbaskę. W styczniu dzieci przygotowywały również prezenty dla babć  i dziadków w postaci serduszek z masy solnej oraz bukietów kwiatów z krepiny.

W lutym wspólnie z sołtysem wodziliśmy niedźwiedzia, zorganizowaliśmy zabawę walentynkową dla dzieci, byliśmy na wycieczce we Wrocławiu odwiedzając również aqua park, później wykonaliśmy sto czerwonych róż z krepiny, którymi obdarowaliśmy panie na 8 marca podczas imprezy zorganizowanej przez sołtysa przy naszej pomocy.

Marzec upłynął nam pod kątem nadchodzących świąt wielkanocnych, to znaczy braliśmy udział w warsztatach kroszonkarskich, przygotowaliśmy stroiki oraz ozdoby wielkanocne, które  sprzedawaliśmy na corocznym kiermaszu wielkanocnym w Gogolinie. Powitaliśmy również wiosnę wykonując wspaniałą marzannę.

W kwietniu sprzątaliśmy boisko wiejskie oraz ścieżki spacerowe w lesie, malowaliśmy figurki z gipsu oraz rozpoczęliśmy nadziewanie ziaren na druty potrzebnych do wykonania wieniaczek na dożynki gminne.

W maju przygotowywaliśmy niespodzianki dla naszych mam w postaci obrazów z suchych kwiatów, w dalszym ciągu nadziewaliśmy ziarna na druty potrzebne przy wykonaniu wieniaczek dożynkowych.

Czerwiec rozpoczęliśmy imprezą na wolnym powietrzu z okazji DNIA DZIECKA podczas której odbył się mecz piłki nożnej, przeprowadzono dużo konkursów oraz gier, imprezę zakończono ogniskiem z pieczonymi kiełbaskami. W czerwcu w dalszym ciągu nadziewaliśmy ziarna na druty.

W lipcu pomagaliśmy  sołtysowi przy organizowaniu festynu wiejskiego, wykonaliśmy stroiki oraz dekorację sceny. Po festynie sprzątaliśmy boisko wiejskie. Rozpoczęliśmy również pracę nad wieniaczkami  dożynkowymi. Byliśmy również współorganizatorami olimpiady świetlicowej w której braliśmy udział.

W  sierpniu zakończyliśmy pracę związaną z wykonaniem wieniaczek dożynkowych, a rozpoczęliśmy przygotowania do dożynek  gminnych, które odbyły się w naszej wiosce wykonaliśmy stroiki ze zboża i suchych kwiatów, które były ozdobą stołów podczas dożynek gminnych oraz pracowaliśmy przy koronie żniwnej, która reprezentowała Odrowąż.

Początek września upłynął nam na przystrajaniu wioski przed dożynkami oraz sprzątaniu najbliższej okolicy. Po dożynkach braliśmy udział w pracach porządkowych. W drugiej połowie września zbieraliśmy na łąkach trawy oraz inne materiały, które w późniejszym terminie będą nam potrzebne do prac plastycznych.

W październiku zajmowaliśmy się tworzeniem stroików z motywami jesiennymi, z liści klonu tworzyliśmy bukiety róż, zorganizowaliśmy zabawę z okazji HELLOWEEN.

Listopad upłynął pod  kątem zbliżającego się kiermaszu świątecznego na który przygotowaliśmy stroiki ze świerku, choinki z makaronu, szopki wykonane z kamienia oraz kory, malowaliśmy mikołajki z gipsu oraz szopki uprzednio wylane z gipsu.

Zorganizowaliśmy  tradycyjnie zabawę andrzejkową dla dzieci, podczas której wróżyliśmy sobie z lanego wosku oraz przy pomocy innych andrzejkowych wróżb.

Opiekun świetlicy

Irena Kilisz