Sprawozdanie za rok 2013 - świetlica Odrowąż

Zajęcia na świetlicy prowadzone były od wtorku do soboty w godzinach od 14.00 do 20.00, uczestnicy zajęć mieli możliwość rozwijać swoje zainteresowania oraz brali czynny udział  w życiu społeczno - kulturalnym naszej wioski poprzez czynny udział w imprezach organizowanych przez świetlicę oraz sołtysa i OSP.

Praca wychowawcza z dziećmi i młodzieżą w świetlicy w pełni uwzględnia ich potrzeby oraz możliwości.

Świetlica jest miejscem spotkań dzieci i młodzieży z Odrowąża oraz okolicznych wiosek.

Współpracujemy z różnymi organizacjami, które znajdują się na terenie naszej wioski np: OSP, Radą  Sołecką, Mniejszością  Niemiecką oraz Stowarzyszeniem wsi Odrowąż.

Zajęcia na świetlicy prowadzone są w oparciu o kalendarz, który  niejako narzuca tematykę prowadzonych zajęć.

W styczniu dzieci miały zorganizowaną zabawę karnawałową oraz tworzyły upominki dla babci i dziadka.

Pogoda sprzyjała zabawom na śniegu więc lepiliśmy dużego bałwana.

Podczas ferii zimowych byliśmy w kinie, braliśmy udział w wodzeniu niedźwiedzia oraz tworzyliśmy  prace plastyczne różnymi technikami.

W marcu przygotowaliśmy się do kiermaszu wielkanocnego tworząc stroiki, kroszonki oraz inne ozdoby wielkanocne.

Aby powitać wiosnę i pożegnać zimę wykonaliśmy marzannę, która popłynęła do morza oraz wspólnie z sołtysem przygotowaliśmy imprezę plenerową na powitanie wiosny.

Wspólnie z Radą Sołecką w wielkim tygodniu przygotowaliśmy tradycyjnie  palenie żuru dla dzieci i młodzieży.

Jak każdego roku na placu wiejskim w Dzień Dziecka zorganizowaliśmy imprezę integracyjną dla dzieci, które miały okazję brać udział w różnych grach i zabawach.

W czerwcu rozpoczęliśmy przygotowania do dożynek, gdyż wykonaliśmy wieniaczki na dożynki gminne  oraz kwiaty do dekoracji naszej wiejskiej korony żniwnej.

Podczas wakacji pomagaliśmy sołtysowi przy organizowaniu festynu wiejskiego. Zajęcia  w czasie wakacji  prowadzone były zarówno w świetlicy jak i na wolnym powietrzu. Chodziliśmy na łąki zbierać materiały do prać plastycznych, sprzątaliśmy ścieżki spacerowe w lesie. Braliśmy udział w przygotowaniu dożynek gminnych.

Jesienią tworzyliśmy prace z darów jesieni, zorganizowaliśmy zabawę dla dzieci z okazji helloween oraz zabawę andrzejkową. Przygotowaliśmy również prace plastyczne na kiermasz Mikołajkowy oraz uczyliśmy się piec pierniki świąteczne.

W świetlicy skorzystać można również bezpłatnie  z komputerów, które posiadają dostęp do internetu, pograć w bilard oraz ping ponga.

opiekun świetlicy- Kilisz Irena

Najbliższe wydarzenia