Zajęcia w świetlicy w ROKU 2015 dzieci rozpoczęły uroczyście witając NOWY ROK  balem przebierańców, uczestnicy na bal przybyli  w różnych strojach. Zabawa była bardzo udana, największą frajdę sprawił dzieciom konkurs na wyczarowanie bałwana z kilku rekwizytów z czego dzieci doskonale się wywiązały.

Marzanna
W związku z tym, że nie mogliśmy doczekać się słonecznej pogody młodzież postanowiła rozprawić się z zimą i pożegnać ją tradycyjnie robiąc kukłę ze słomy paląc ją w ognisku, przyniosło to skutek i pogoda się poprawiła nareszcie mogliśmy się cieszyć słoneczkiem.

Konkurs kroszonkarski
W świetlicy młodzieżowej w Odrowążu przed Świętami Wielkanocnymi  młodzież miała okazję brać udział w  KONKURSIE  KROSZONKARSKIM DLA DZIECI I MŁODZIEŻY, udział  w konkursie mógł wziąć każdy, kto miał ochotę i niekoniecznie zdolności plastyczne. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe oraz słodycze.

Palenie żuru
W wielkim tygodniu w środę żurową  dzieci brały udział w tradycyjnej na naszym terenie imprezie plenerowej  palenia żuru. Pogoda nam nie dopisała było bardzo wietrznie więc, zamiast wieczór spędzić przy ognisku trochę zmieniliśmy plany i przenieśliśmy imprezę do świetlicy, zamiast cieszyć się ciepłem bijącym od ogniska paliliśmy zimne ognie, a kiełbaski zamiast upiec nad ogniskiem podgrzaliśmy w piecu. Ale pomimo nie sprzyjającej aury zabawa była udana, choć mamy nadzieję, że w przyszłym roku pogoda nie spłata nam już takiego figla.

Dzień dziecka
Pierwszego czerwca świetlica zorganizowała dla dzieci imprezę plenerową z okazji DNIA DZIECKA. Dzieci brały udział w różnych zabawach integracyjnych, ogromnym powodzeniem cieszyły się kolorowe zwierzęta i kwiaty tworzone  z balonów, specjalnie dla dzieci z okazji ich święta. Ostatnim punktem programu było ognisko i pieczenie kiełbas zasponsorowanych przez sołtysa Odrowąża.

Warsztaty z wolontariuszkami z Chin, Hiszpani, Iranu i Meksyku
Podczas wakacji dzieci i młodzież miały niepowtarzalną okazję poznać kulturę wielu odległych krajów. Na zaproszenie GOK-u do świetlicy przyjechali wolontariusze z Meksyku, Iranu, Chin i Hiszpani i prowadzili warsztaty z dziećmi, które wyraziły chęć uczestniczenia w warsztatach.
- dzieci miały okazję poznać kulturę innych krajów
- uczyły się pisać swoję imię w językach hiszpańskim, perskim oraz chińskim
- bawiły się różne gry towarzyskie
- zjadły obiad z zaproszonymi gośćmi
- na zakończenie spotkania dzieci oraz wolontariuszki zostały poczęstowane ciastami upieczonymi przez panią Beatę

Dobra rada - jak spędzić upalne wakacje tanio i bezpiecznie
Tegoroczne lato było wyjątkowo upalne, więc znaleźliśmy prosty sposób jak poradzić sobie z żarem lejącym się z nieba.

Jesienne porządki
Jesień narobiła trochę bałaganu na naszym boisku, więc nie pozostało nam nic innego jak zakasać rękawy i posprzątać liście.

Halloween
W piątek 6.11.2015 r. w świetlicy wiejskiej w Odrowążu odbyła się zabawa dla dzieci z okazji haloween ze względów organizacyjnych  termin zabawy był o tydzień przesunięty, ale nikomu to nie przeszkadzało i na zabawę przybyły czarownice ,duchy oraz wiele innych upiorów. Wszyscy uczestnicy zabawy doskonale się bawili i do domów rozeszli się w doskonałych humorach.

Zabawa andrzejkowa
W dzień świętego Andrzeja w świetlicy wiejskiej w Odrowążu zorganizowaliśmy zabawę andrzejkową dla dzieci. W czasie zabawy można było sobie wywróżyć to, co nas czeka w nadchodzącym roku. Szczególne powodzenie miały wróżby z wylanego wosku, wiele wróżb z zeszłego roku się spełniło, co czyni wróżby w pełni wiarygodne ku wielkiej uciesze dzieci.

Mikołajkowy konkurs plastyczny
W piątek 5 grudnia w świetlicy wiejskiej w Odrowążu zorganizowano dla dzieci  MIKIŁAJKOWY KONKURS PLASTYCZNY ,którego tematem  przewodnim był oczywiście Mikołaj. Dzieci  doskonale  wywiązały się ze swojego zadania i przedstawiły Mikołaja w przeróżny sposób puszczając wodzę fantazji. Za swój trud otrzymały słodycze ora nagrody rzeczowe.

Warsztaty Świąteczne
Jak nakazuje tradycja w świetlicy przed świętem  bożego narodzenia piekliśmy przepyszne pierniki korzenne, największą jednak frajdę dzieciom sprawiło dekorowanie świątecznych wypieków ,które dzieci zabrały do domu, żeby poczęstować najbliższych.

Najbliższe wydarzenia