Sprawozdanie

z działalności świetlicy Młodzieżowej w Odrowążu

za rok 2011

Świetlica jest miejscem gdzie wszyscy mieszkańcy wioski, a w szczególności dzieci mają okazję spędzić wolny czas w sposób pożyteczny i bezpieczny.

Świetlica współpracuje bezkonfliktowo ze wszystkimi organizacjami na terenie wioski, a więc OSP, radą sołecką, sołtysem, mniejszością niemiecką i według potrzeb uczestniczy w życiu społeczno -kulturalnym wioski oraz gminy .

Zajęcia w świetlicy prowadzone są zgodnie z kalendarzem, który niejako narzuca tok pracy świetlicy.

Corocznie zajęcia rozpoczynają się balem karnawałowym dla dzieci .W styczniu dzieci miały okazję brać udział w konkursach plastycznych MOJA ULUBIONA BAJKA oraz BABCIA I DZIADEK Z MOJEGO PODWÓRKA, w styczniu przygotowaliśmy również drobne upominki dla babci i dziadka.

W lutym robiliśmy maski obrzędowe, których używa się podczas wodzenia niedźwiedzia w którym braliśmy udział, przygotowaliśmy dekoracje do zabawy WALWNTYNKOWEJ, którą zorganizowaliśmy na świetlicy, byliśmy w kinie na PRZYGODACH GULIWERA, braliśmy udział w szkoleniu p-poż ,oraz w warsztatach kroszonkarskich w Kamionku.

Marzec przebiegł pod kątem przygotowań do świąt wielkanocnych oraz dnia kobiet. Przygotowywaliśmy dekorację na koncert z okazji dnia kobiet w Gogolinie oraz na spotkanie z okazji dnia kobiet w świetlicy, które dla pań przygotował sołtys.

W marcu przygotowaliśmy ozdoby wielkanocne z gipsu, skrobaliśmy kroszonki oraz zrobiliśmy MARZANNĘ, którą zgodnie z tradycją spławiliśmy do morza później zorganizowaliśmy piknik z pieczeniem kiełbasy oraz zabawami na świeżym powietrzu.

W kwietniu przed świętami wielkanocnymi robiliśmy zajączki z siana oraz kurczaczki z papieru, braliśmy udział w warsztatach z krepiny w Żywocicach. Uczestniczyliśmy również w kiermaszu wielkanocnym w Gogolinie. W wielkim tygodniu paliliśmy żur.

W maju sprzątaliśmy otoczenie świetlicy, boiska wiejskiego, obsadzaliśmy klomby kwiatami, robiliśmy kwiaty z krepiny na dzień matki, wykonaliśmy rekwizyty do puszczania gigantycznych baniek mydlanych na dzień dziecka.

Czerwiec rozpoczęliśmy piknikiem zorganizowanym z okazji DNIA DZIECKA na który zaprosiliśmy dzieci z zaprzyjaźnionej świetlicy w Malni, graliśmy w podchody, warcaby w plenerze, bawiliśmy się orgiami.

Lipiec upłynął pod znakiem przygotowań do dożynek, zbieraliśmy słomę na kwiaty, które później wykonaliśmy i przyozdobiono nimi koronę żniwną, wykonaliśmy wieniaczki na dożynki gminne w Gogolinie, graliśmy w wiele nowych gier plenerowych, braliśmy udział w przygotowaniach do obchodów DNI GOGOLINA.

Sierpień rozpoczął się przygotowaniami do festynu wiejskiego, wykonaliśmy stroiki do przyozdobienia namiotu, zorganizowaliśmy zabawy dla dzieci podczas festynu wiejskiego oraz braliśmy udział w sprzątaniu po festynie.

Byliśmy na wycieczce w KRASIEJOWIE w Dinoparku .

Czynnie braliśmy udział w przygotowaniach do dożynek gminnych w Gogolinie , wspólnie z innymi świetlicami przygotowaliśmy wóz dożynkowy.

We wrześniu byliśmy na wycieczce zbierać kasztany i żołędzie, które później były użyte w pracach plastycznych, zbieraliśmy również liście klonów z których wykonaliśmy róże, ze styropianu robiliśmy grzyby, które do złudzenia przypominają prawdziwe grzyby .

W październiku robiliśmy pajacyki z trzciny, strachy ze słomy, czarownice, lampiony ze słoików, które były dekoracją na zbliżające się święto duchów.

W listopadzie zaczęliśmy przygotowania do zbliżającego się kiermaszu mikołajkowego, wykonywaliśmy ozdoby z gipsu, makaronu szopki z kory i kamienia, stroiki ze świerku, zorganizowaliśmy zabawę ANDRZEJKOWĄ dla dzieci.

Grudzień rozpoczął się kiermaszem mikołajkowym, w którym braliśmy udział, wykonaliśmy stroiki świąteczne do dekoracji stołów na spotkanie opłatkowe dla seniorów, które zorganizował sołtys, przygotowaliśmy stroiki dla strażaków na ich spotkanie opłatkowe.

W godzinach otwarcia świetlicy skorzystać można z doskonale wyposażonej pracowni komputerowej z niezawodnym dostępem do Internetu, wioska internetowa dostępna jest bezpłatnie .

Wakacje 2019