Sprawozdanie z działalności świetlicy wiejskiej w Odrowążu za 2012 rok

Zajęcia w świetlicy odbywały się od wtorku do soboty od godziny 14.00 do godziny 20.00.

Praca wychowawcza z dziecmi oraz młodzieżą uwzględniała ich zainteresowania oraz potrzeby.

Prowadzone zajęcia dawały uczestnikom mżliwość czynnego wypoczynku oraz rozwijania zainteresowań .

Świetlica jest miejscem spotkań młodzieży nie tylko z Odrowąża ,ale również z okolicznych wiosek oraz z sąsiednich Krapkowic.

Współpracujemy z różnymi organizacjami znajdującymi się na terenie naszej wioski ,np. OSP,RADĄ SOŁECKĄ ,MNIEJSZOŚCIĄ NIEMIECKĄ ,STOWRZYSZENIEM WSI ODROWĄŻ ,współpraca polega na organizowaniu wspólnych imprez oraz wzajemnej pomocy .

Zajęcia na świetlicy prowadzone są w oparciu o kalendarz, który niejako wymusza temat prowadzonych zajęć .

W styczniu rozpoczęlismy zajęcia NOWOROCZNYM BALEM PRZEBIERAŃCÓW dla dzieci ,pózniej zajęliśmy się tworzeniem upominków dla babć i dziadków którzy obchodzili swoje święto.

Podczas ferii zimowych byliśmy w kinie ,bawiliśmy się na śniegu i lepiliśmy ogromnego bałwana ,braliśmy udział w wodzeniu niedzwiedzia .

Następnie przygotowywaliśmy się do kiermaszu wielkanocnego poprzez udział w warsztatach kroszonkarskich oraz tworzenie tradycyjnych pisanek, oraz innych ozdób wielkanocnych ,wzięliśmy też udział w corocznym kiermaszu wielkanocnym organizowanym przez nasz GOK .

Nadchodzącą wiosnę przywitaliśmy tradycyjnym obrzędem TOPIENIA MARZANNY, którą zgodnie z tradycją wykonaliśmy ze słomy i podpaloną wrzuciliśmy do Odry aby pożegnać niechcianą zimę i wspólnie wypatrywać wiosny ,pózniej sołtys przygotował dla wszystkich ognisko, nad którym wszyscy mieli okazję upiec sobie kiełbasę.

W wielkim tygodniu w środę, zgodnie z lokalnym zwyczajem wspólnie z sołtysem paliliśmy żur , oraz sprzątaliśmy wioskę ze śmieci .

W maju przygotowywaliśmy niespodzianki dla naszych mam ,oraz skupiliśmy się na przygotowaniach do obchodów dnia dziecka ,które zorganizowaliśmy wspólnie z RADĄ SOŁECKĄ .

W czerwcu rozpoczęliśmy tworzyć niektóre elementy dekoracyjne do korony żniwnej ,którą tworzyły panie z wioski .

Podczas wakacji świetlica była otwarta w godzinach takich jak zawsze czyli od wtorku do soboty od14.00 do 20.00.

Podczas wakacji dużo zajęć było na wolnym powietrzu , zbieraliśmy na łąkach zioła oraz kwiaty i trawy do suchych bukietów ,pomagaliśmy sołtysowi przy organizowaniu festynu wiejskiego ,byliśmy na wycieczce w zoo w Opolu.
Pomagaliśmy sołtysowi przy organizowaniu dożynek ,oraz aktywnie współpracowaliśmy przy organizacji DOŻYNEK GMINNYCH .

Jesienią w świetlicy zajęliśmy się tworzeniem prac z darów jesieni :liści kasztanów ,dzikiej róży ,żołędzi i kukurydzy .

Koniec pażdziernika twożyliśny ze słomy czarownice ,które były dekoracją na zabawie z okazji HELOWEEN .

A w listopadzie zaczęliśmy przygotowania do KIERMASZU BOŻONARODZENIOWEGO ,na który przygotowaliśmy szopki z kamienia ,różne stroiki z szyszek ,ozdoby ze styropianu ,choinki z makaronu ,ozdoby z gipsu .Wzięliśmy też udział w kiermaszu świątecznym w Krapkowicach. W grudniu przed świętami przygotowaliśmy stroiki świąteczne dla strażaków

z naszej wioski oraz dla sołtysa na spotkanie opłatkowe ,które sołtys organizował dla seniorów.
Wciągu całego roku wszyscy mogli kożystać na świetlicy z różnych gier ,stołu do tenisa stołowego ,bilarda,oraz z pracowni komputerowej z dostępem do internetu -bezpłatnie./.

-opiekun świetlicy - KILISZ IRENA

Wakacje 2019