Sprawozdanie

z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Strzebniowie

za rok 2011

Styczeń

Nowy Rok – Nowe postanowienia, nowe marzenia. Pogadanki o tym jaki był "Stary rok" i co chcemy zmienić w sobie, w świetlicy. Jednym z punktów planu pracy na rok 2011 brzmiał – jak możemy pomóc zwierzętom w czasie zimy, a więc dokarmianie ich. Odbywały się również zabawy na świeżym powietrzu – czyli lepienie największego bałwana, robienie aniołków na śniegu. Przypominano zasady bezpieczeństwa podczas gier i zabaw na świeżym powietrzu.

Luty

Luty, jak wiadomo to miesiąc na który przypadł czas ferii zimowych w woj. opolskim. Tegoroczne ferie upłynęły pod hasłem "W krainie baśni i bajek", do której przeniosło się każde dziecko uczęszczające do świetlicy w tym okresie. Do naszej świetlicy przybył również z gościnną wizytą aktorzy ze studia ART-RE z Krakowa z przedstawieniem pt. "Wilk i zając", oprócz tego podczas trwania ferii przypominano zasady bezpieczeństwa podczas ich trwania.

Marzec

Dzieci i młodzież Świetlicy Młodzieżowej w Strzebniowie uroczyście obchodziły Powitanie wiosny. Wspólnie przygotowywali się robiąc marzannę oraz gaik, z którym spacerowały ulicami Strzebniowa. W tym też miesiącu przygotowaliśmy mnóstwo ciekawych prac na kiermasz wielkanocny, były to m.in. stroiki, odlewy gipsowe itd. Wraz z nadejściem wiosny przyszedł czas na wiosenne porządki wokół świetlicy z czym nie mieliśmy najmniejszego problemu.

Kwiecień

Tego miesiąca nie dało się inaczej rozpocząć jak od "prima aprillisowych" żartów, których w naszej świetlicy w tym dniu nie brakowało. Dużo czasu poświęciliśmy na przypomnienie tradycji i obrzędów związanych ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Wiele razy wychodziliśmy na spacery po okolicy obserwując zmiany zachodzące wiosną w przyrodzie.

Maj

Świetlica naszym drugim domem – motto miesiąca maj. Współpraca w grupie to bardzo ważny element, bez którego ani rusz w naszej świetlicy. Wspólne czytanie regulaminu w celu przypomnienia zasad panujących w świetlicy. Z okazji Dnia Matki dzieciaki przygotowały skromne upominki – serduszko z kwiatuszkami w środku. Oprócz tego organizowano spacery po okolicy.

Czerwiec

"Niech żyją dzieciaki"- pod takim hasłem upłynął tegoroczny, ważny dzień dla naszych milusińskich. Właśnie z myślą o nich zorganizowano popołudnie pełne wrażeń- malowanie twarzy dzieci postaciami z bajek, gry i zabawy z słodkimi nagrodami oraz grill. Przypomniano również zasady bezpieczeństwa na zbliżający się okres wakacji. Wspólnie z dzieciakami ułożony został plan wakacji.

Lipiec i sierpień

Lipiec i sierpień upłynął pod hasłem "Bezpieczne wakacje". Z tego powodu dla dzieci zorganizowano spotkania m.in. z funkcjonariuszem Posterunku Policji, członkiem Straży Pożarnej oraz funkcjonariuszem Straży Miejskiej. Oprócz tego dzieci wykonywały makiety, których tematem była " Moja bezpieczna droga z domu do świetlicy." Podczas tegorocznych wakacji dzieci i młodzież mieli możliwość poznania życia sprzed setek lat dzięki wyjazdowi do Juraparku w Krasiejowie. Oprócz tego odbywały sie raz w tygodniu wieczory filmowe.

Wrzesień - spotkania świetlicowe we wrześniu rozpoczęliśmy od pogadanek na temat zdrowego odżywiania i o higienie osobistej .Rozmawialiśmy o tym jak bezpiecznie wyjść i wrócić ze szkoły do domu. Młodzież chętnie odrabiała zadania domowe. Wykonywaliśmy ozdoby w celu udekorowania wnętrza świetlicy.

Październik

Przywitaliśmy panią Jesień, uczestnicy wykonywali prace z użyciem zebranych i ususzonych liści. Wspólnie zwiedziliśmy okolice. Wykonywaliśmy ozdoby orgiami. „Książka moim przyjacielem" prezentacja ulubionych oraz najciekawszych książek. Raz w tygodniu spotykaliśmy się na wieczorku filmowym.

Listopad

Miesiąc rozpoczęliśmy od wspomnienia tych, którzy odeszli oraz rozmowy o 11 listopada- Święto Niepodległości. Rozpoczęliśmy przygotowania do kiermaszu bożonarodzeniowego poprzez wykonywanie ozdób. Odbył się wieczór wróżb i magii. Przypomnieliśmy sylwetkę Św. Andrzeja. Młodzież wróżyła sobie z kart, wielkiego serca a także butów.

Grudzień

Jak co roku dzieci w świetlicy odwiedził św. Mikołaj, który wręczył słodkie upominki. Podczas spotkań młodzież wykonywała choinkowe ozdoby oraz grała w bilard, ping- ponga oraz gry stolikowe- warcaby, chińczyka itp. Pod koniec miesiąca odbyło się spotkanie opłatkowe oraz wspólne kolędowanie.

Opiekun świetlicy

Agnieszka Porada

Karolina Szymala

Deklaracja dostępności